Futabatei Shimei and “Ukigumo”, the first Japanese modern novel

Nguyen Thi Lam Anh

(HCMC-USSH)

ABSTRACT

Futabatei Shimei is a writer, translator and literary critic. Originally being a student of Russian language department at Tokyo Foreign Language School, he loved Russian literature and translated some Tourgueniev’s works into Japanese.

Futabatei Shimei is classified as a realist. He is the first Japanese writer to use spoken language for writing. This was a special innovation in Japanese literature in Meiji period and influenced on style of other authors in the next period.

In 1887, Futabatei published his first work, a novel titled “Ukigumo”. This work is hailed as the first Japanese modern novel. “Ukigumo”, with a relatively simple plot, is a story which centers around four characters. With this novel, Futabatei focused on describing character’s personalities and through the book he showed his criticism of growing materialism in the Japanese society.

Although the first work is appreciated, Futabatei was not pleased with himself, so he chose another job to earn his living. In 1906 he came back to writing and published the novel “Sono Omokage”. In 1908, Futabatei died of tuberculosis on the Bay of Bengal while returning from Russia as a special correspondent for the Asahi newspaper.

Futabatei Shimei và tiểu thuyết mới đầu tiên

của Nhật Bản: “Ukigumo”

Futabatei Shimei là nhà văn đồng thời là dịch giả và nhà phê bình văn học. Vốn là sinh viên khoa Ngữ văn Nga, trường Đại học ngoại ngữ Tokyo, ông yêu thích văn chương Nga và đã dịch sang tiếng Nhật một số tác phẩm của Tourgueniev.

Futabatei Shimei được xếp vào nhóm các nhà văn viết theo lối tả thực. Ông là nhà văn Nhật Bản đầu tiên sử dụng ngôn ngữ nói trong văn viết, một hiện tượng cách tân đặc biệt trên văn đàn Nhật Bản thời Minh Trị và có ảnh hưởng lớn đến phong cách sáng tác của nhiều nhà văn khác trong giai đoạn tiếp theo.

Năm 1887, Futabatei công bố tác phẩm đầu tiên là tiểu thuyết “Ukigumo”. Tác phẩm này được xem là tiểu thuyết hiện đại đầu tiên của Nhật Bản. “Ukigumo” có cốt truyện tương đối đơn giản, là một câu chuyện kể xoay quanh bốn nhân vật. Với tác phẩm này, Futabatei đặt trọng tâm vào việc mô tả tính cách nhân vật và thông qua đó bày tỏ quan điểm phê phán sự thiên trọng vật chất trong xã hội Nhật Bản.

Mặc dù tác phẩm đầu tay được đánh giá cao nhưng Futabatei không hài lòng với chính mình nên đã chọn một nghề khác để mưu sinh. Đến năm 1906 ông mới trở lại con đường sáng tác và xuất bản tiểu thuyết “Sono Omokage”.

Năm 1908, Futabatei bị mắc bệnh lao phổi trên đường trở về từ Nga với tư cách là phóng viên của báo Asahi và mất ở vùng vịnh Bengal.

Nguyễn Thị Lam Anh, cử nhân

Học viên cao học ngành Châu Á học,