A point of view of Vietnamese literature modernization process

Pham Thanh Hung, PhD

(An Giang University)

ABSTRACT

The modernization process of Vietnamese literature from the last years of the XIX century to the early XX century is in a close relationship with a complex history – society – culture background, with full of changes. According to the way of separation into periods of a literature process, a dialectic view always starts from the movement, transformation of literature to adapt to the requirements of life and time. Historical, social or cultural events can only be understood as catalytic actions to speed up the literature revolutionary to change or transform. Through analysis, explanation, this article is hoped to give out a point of view of changes of this literature period.

Một cách nhìn về quá trình hiện đại hoá

văn học Việt Nam

Quá trình hiện đại văn học Việt Nam cuối thế kỉ XIX - đầu thế kỉ XX gắn chặt với bối cảnh lịch sử - xã hội - văn hóa phức tạp, đầy những chuyển động. Trong cách phân kì một quá trình văn học, một cách nhìn biện chứng luôn xuất phát từ sự vận động, chuyển hoá tự thân của văn học để thích ứng với những đòi hỏi của cuộc sống và thời đại. Những sự kiện lịch sử, xã hội hay văn hoá chỉ có thể được hiểu như những tác động thúc đẩy diễn trình văn học nhanh chóng đi đến sự thay đổi, chuyển hoá mà thôi. Qua phân tích, lí giải, bài viết này mong muốn đưa ra một cách nhìn nhận về sự biến đổi của chặng đường văn học này.

TS. PHẠM THANH HÙNG

Tổ Ngữ văn, khoa Sư phạm, trường Đại học An Giang

Tel. 0918105661

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ; This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Adress :

- Office : 25 Võ Thị Sáu, P. Mĩ Xuyên, TP. Long Xuyên, An Giang