The modernizing process of Vietnamese poetry (From the end of 19th century to the beginning of 20th century, from NguyenKhuyen to TanDa)

Phan Thi Hong, PhD

(University of DaLat)

Abstract

The research mainly focuses on searching and indicating the change of Vietnamese poetry from the end of 19th century to the beginning of 20th century through NguyenKhuyen and TanDa works, concentrates in some aspects: genre (Tang prosody and non-Tang-prosody forms), language (from tradition poetry in Chinese-transcribed Vietnamese to poems of NguyenKhuyen and TanDa; words, tune features…), inspirations and themes (from “the special talk”, “the change of time”- same meaning “bãi bể nương dâu” of NguyenKhuyen poet to “the sorrow of a person, of time and  life “ of the talented poet- TanDa…).

Quá trình hiện đại hóa thơ Việt Nam giai đoạn cuối thế kỷ XIX đầu thế kỷ XX- từ Nguyễn Khuyến đến Tản Đà.

Tóm tắt

Bài nghiên cứu tập trung tìm hiểu và chỉ ra sự biến đổi theo xu thế hiện đại hóa của thơ Việt Nam cuối thế kỷ XIX đầu thế kỷ XX qua sáng tác của hai tác gia văn học tiêu biểu Nguyễn Khuyến và Tản Đà ở một số phương diện như: Thể tài (Đường luật và các hình thái phi Đường luật); ngôn ngữ (thơ Nôm từ truyền thống đến Nguyễn Khuyến, sang Tản Đà; vấn đề ngôn từ, đặc điểm phong điệu…); cảm hứng và đề tài (cảm hứng và đề tài tâm sự riêng, thế cuộc “bãi bể nương dâu” trong thơ Nguyễn Khuyến đến nỗi sầu thân thế, thời thế và nhân sinh của thi sĩ Tản Đà…).

TS. Phan Thị Hồng

Khoa Ngữ văn và Văn hóa học