Influences of Western literature on Japanese literature from the end of the nineteenth to the beginning of the twentieth century

Ha Van Luong, Tran Thi Thanh

(Hue University)

ABSTRACT

In the process of forming and developing of Japanese literature, besides some factors like “internal power” “tradition” established and preserved through ages, accepting the influences of foreign literature, especially Western literature to modernize national literature plays a key role. From the age of Meiji (1868) to the end of the century XIX and the first half years of the century XX, along with changes, innovations in politics – society, politics and other fields, Japanese literature opened their threshold to welcome “the new breeze” of Western literature. Accepting this impact occurred in decades on many areas and greatly contributed to modernize Japanese literature.

Our writing presents the effect of Western literature on Japanese literature from the end of the nineteenth to the beginning of the twentieth centure on some issues like: the premise of Meiji revolution, the role of translation, writing staff and literature trend, changes in form – However, Admitting those impacts were different among authors and literature periods and modernizing Japanese literature also depended on many factors.

Những ảnh hưởng của văn học phương Tây đối với

văn học Nhật Bản từ cuối thế kỷ XIX đến đầu thế kỷ XX

Trong lịch sử hình thành và phát triển của văn học Nhật Bản, bên cạnh yếu tố “nội lực”, “truyền thống” được xây đắp và giữ gìn qua nhiều thập kỷ, thì việc tiếp nhận, chịu ảnh hưởng văn học nước ngoài, đặc biệt là văn học phương Tây để hiện đại hóa văn học dân tộc giữ một vai trò rất quan trọng. Từ thời Meiji trở đi (1868) đến những thập niên cuối thế kỷ XIX và mấy chục năm đầu thế kỷ XX, cùng với những biến đổi, cải cách về chính trị - xã hội, kinh tế và các lĩnh vực khác, văn học Nhật Bản mở cửa đón “luồng gió mới” của văn học phương Tây. Việc tiếp thu ảnh hưởng này diễn ra trong hàng chục năm về nhiều phương diện và đã góp phần quan trọng vào việc hiện đại hóa văn học Nhật Bản.

Bài viết của chúng tôi trình bày những ảnh hưởng của văn học phương Tây đối với văn học Nhật Bản từ cuối thế kỷ XIX đến đầu thế kỷ XX trên một số vấn đề như: những tiền đề của cách mạng Meiji, vai trò của dịch thuật, đội ngũ sáng tác và các khuynh hướng trào lưu văn học, những đổi mới về thể loại. Tuy nhiên, những tiếp nhận ảnh hưởng trên không phải diễn ra đồng đều ở tất cả các tác giả và không giống nhau ở các giai đoạn văn học và việc hiện đại hóa văn học Nhật Bản còn phụ thuộc vào những yếu tố khác nữa.

Hà Văn Lưỡng, Trần Thị Thanh

Khoa Ngữ Văn, Trường Đại học Khoa học Huế

77 Nguyễn Huệ, TP Huế, Tỉnh Thừa Thiên Huế

Số điện thoại: 0914.066.061 (DĐ)        054.3820.930 (NR)