Research on philology in the late of the nineteenth century and the formation of the new literature in the South in the early of the twentieth century

Le Ngoc Thuy, PhD

(Can Tho University)

ABSTRACT

1.         The issues of contents and methods of the process of  literature modernization in the South in the late of XIXth century (innovative research, composition and method of dissemination and circulation).

2.         The Pioneering role of the South in the initiation of the movement of literature research (including collecting, editing, literary critic argument ...) in the country.

3.         Truong Vinh Ky and  Miscelannées magazines

4.         Huynh Tinh Cua and the works Đai nam quoc am tu vi, tuc ngu, (proverbs), co ngu (ancient languages),  gia ngon (family language).

5.         Collective works on folklore of Dang Le Nghi

Primarily to learn about the new value of the above works shown on the trends of approach, how to exploit and explain the method of circulation, dissemination.

NGHIÊN CỨU NGỮ VĂN CUỐI THẾ KỶ XIX VÀ VIỆC

HÌNH THÀNH NỀN VĂN HỌC MỚI Ở  NAM BỘ

ĐẦU THẾ KỶ XX

1.     Các vấn đề về nội dung và phương thức của quá trình hiện đại hóa văn học ở  miền Nam  vào cuối thế kỷ XIX  đầu thế kỷ XX  ( đổi mới nghiên cứu, sáng tác và phương thức truyền bá, lưu hành).

2.     Vai trò tiên phong của miền Nam trong việc khởi xướng các phong trào nghiên cứu văn học  (bao gồm sưu tầm, biên khảo, lý luận phê bình văn học…) trong cả nước.

3.     Trương Vĩnh Ký và tạp chí  Miscelannées.

4.     Huỳnh Tịnh Của và  các công trình Đại Nam quấc  âm tự vị, Tục ngữ, cổ ngữ, gia ngôn.

5.     Các công trình sưu tầm  văn học dân gian  của Đặng Lễ Nghi.

Chủ  yếu tìm hiểu giá trị hiện đại của các công trình trên  thể hiện qua các  xu hướng tiếp cận, cách khai thác và lý giải, phương thức lưu hành, truyền bá.

TS. Lê Ngọc Thúy

Khoa Sư phạm, Trường Đại học Cần Thơ