Bing Xin, a diversified and modern writer with excellent poems

Phung Hoai Ngoc, MA

(An Giang University)

The report has 2 sections:

Section 1 is about “Bing Xin’s life and works”. Bing Xin (1900-1999) whose real name is Xiè Wǎn Yíng was the companion to the 20th century, who faced with all the big changes of the century, kept track of every step of the history, and persistently wrote for 75 years. She was the senior member of the modernisation movement of the new literature. Her writing life shows the development locus of literature from the “4th of May Movement” literature to the current Chinese literature. She opened up a variety of literature in the form of “Bing Xin genre” including 3 main genres: novel, prose and poetry. Playing an active role in literature modernisation and reflecting the heavy reality of the country, Bing Xin was the pioneer of literature for children in China, the famous novelist, prose writer, well-known poet and a good translator. Confronting the medieval tradition and sometimes objecting to the past, Bing Xin  pen passed the bridges of Japan, India to reach Europe, America and integrate with the West, then came back to China.

Apart from the vast poetry spread in her prose works and single poems, Bing Xin devoted her two poem collections of “Phon Tinh” (A starry sky) and “Xuan Thuy” (Spring water) to the new poetry. Section 2 is about her selected poems from the two collections and others, which have verses unprecedented in the China classical poetry. They are feminine and clearly influenced by the liberal style and philosophy of the Western poetry..

Nữ sĩ Băng Tâm cây bút hiện đại hóa đa dạng

và một số thi phẩm đặc sắc

Báo cáo có hai phần.

Phần 1.«Cuộc đời và sáng tác». Băng Tâm (1900-1999) tên thực Tạ Uyển Oánh, người đồng hành cùng thế kỷ XX, chịu đựng tất cả sự biến động dữ dội của thế kỷ, bám sát mỗi bước đi của lịch sử Tung Quốc hiện đại, kiên trì cầm bút sáng tác suốt 75 năm. Bà là bậc nguyên lão của trào lưu hiện đại hóa của nền văn học mới. Lịch trình sáng tác của bà biểu thị quĩ tích phát triển văn học từ “Ngũ Tứ vận động” đến giai đoạn văn học đương đại ở Trung Quốc. Bà đã khai sáng một dòng văn học đa dạng kiểu “Băng Tâm thể loại”, chủ yếu 3 loại: tiểu thuyết, tản văn và thơ. Tích cực thực hành hiện đại hóa văn học, phản ánh thực tiễn dày đặc của đất nước, Băng Tâm là đệ nhất  tác gia văn học nhi đồng, tiểu thuyết gia trứ danh, tản văn gia, thi nhân và phiên dịch gia nổi tiếng Trung Quốc hiện đại .Vượt qua truyền thống trung đại, đôi khi phản bác quá khứ, cây bút Băng Tâm đi qua những cây cầu Nhật Bản, Án Độ, đến đất Âu- Mỹ, hội nhập với phương Tây, rồi trở về hiện thực Trung Quốc.

Chưa kể chất thơ man mác trong các tập tản văn và những bài thơ lẻ, Băng Tâm đã dành trọn hai tập thơ « Phồn tinh » và «Xuân thủy» cho Thơ Mới.  Phần 2 giới thiệu một số bài thơ chọn lọc trong hai tập đó và một tập khác, những tứ thơ mới lạ so với thơ cổ điển truyền thống Trung Hoa, giàu nữ tính và ảnh hưởng rõ nét hình thức tự do phóng khoáng và nhân sinh quan trong thơ Phương Tây.

Phùng Hoài Ngọc, Thạc sĩ

BM Ngữ văn, Khoa Sư phạm, Trường Đại học An Giang

Số điện thoại: 0918 130 461

Địa chỉ liên hệ: khu A, cư xá Đại học An Giang

25 Võ Thị Sáu, tp Long Xuyên, tỉnh An Giang.