THE SIMILARITIES AND DIFFERENCES BETWEEN JAPANESE LITERATURE AND VIETNAMESE LITERATURE IN THE MODERNIZATION PROCESS (FROM THE LATE 19TH CENTURY TO THE EARLY 20TH CENTURY)

Cao Thi Hao, PhD

(Thai Nguyen University)

In the early 20th century, Japanese literature and Vietnamese literature passed though the modernizing process, though both of the countries had been influenced by Confucianism. There were been a lot of the similarities and differences between Japanese literature and Vietnamese literature in the modernizing process. Specially, the differences of reception from Western culture of intelligentsias made the specificities of literature. Making the choice of the works to translate and the novel style to write proved the specificities.

Sự tương đồng và khác biệt giữa văn học Nhật Bản

và văn học Việt Nam trong quá trình hiện đại hóa văn học

(giai đoạn từ cuối thế kỷ XIX đến đầu thế kỷ XX)

Vào đầu thế kỷ XX, văn học Việt Nam và văn học Nhật Bản vốn cùng chịu ảnh hưởng của Nho giáo đều trải qua quá trình hiện đại hóa. Trong quá trình đó, văn học Việt Nam và Nhật Bản có nhiều điểm tương đồng và khác biệt. Điều đặc biệt là do có sự khác biệt trong tiếp nhận văn hóa phương Tây của tầng lớp trí thức nên văn học hai nước có những nét riêng. Nét riêng đó thể hiện ở việc lựa chọn tác phẩm dịch và chú trọng đến thể loại tiểu thuyết trong sáng tác. Dưới góc nhìn văn hoá lịch sử, bài viết sẽ tập trung làm sáng  tỏ những vấn đề trên.

TS. Cao Thị Hảo

Khoa Ngữ văn, Trường ĐHSP Thái Nguyên