THE PROCESS OF MODERNIZATION IN CHINESE LITERATURE FROM THE END OF THE 19TH CENTURY TO THE BEGINNING OF THE 20TH CENTURY: WHEN THE INTERNAL TRANSFORMATIONS MEETS THE EXTERNAL INFLUENCES

Phan Thu Van, MA

(Fudan University, Shanghai, China)

ABSTRACT

This paper explores the process of modernization in Chinese literature from the end of the 19th Century to the beginning of the 20th Century. The period was regarded as the stage of interaction between the internal transformations and the external influences;   where the writing language changed from Sino to modern Chinese; and influenced by Western literature, Chinese literature transformed itself to reach out to the world. Based upon this observation, the author seeks to conduct a preliminary discussion on the the acquisition and creativity of Chinese literature in its modernization process.

Quá trình hiện đại hóa văn học Trung Quốc

cuối thế kỷ XIX - đầu thế kỷ XX: sự tương tác giữa những

chuyển biến tự thân với các ảnh hưởng từ thế giới bên ngoài

Bài viết này mang tính giới thiệu quá trình hiện đại hóa văn học Trung Quốc cuối thế kỷ XIX - đầu thế kỷ XX, được nhìn nhận như sự tương tác giữa những chuyển biến tự thân của nền văn học này với các ảnh hưởng từ thế giới bên ngoài, bao gồm sự chuyển biến ngôn ngữ sáng tác từ Hán cổ sang bạch thoại, ảnh hưởng từ văn học phương Tây, cùng những chuyển biến tự thân hướng ra thế giới trong văn học Trung Quốc; trên cơ sở đó tiến hành phân tích tính tiếp thu và sáng tạo của văn học Trung Quốc trong tiến trình hiện đại hóa cuối thế kỷ XIX - đầu thế kỷ XX.

Phan Thu Vân, Thạc sĩ

Nghiên cứu sinh Khoa Trung văn, Đại học Phúc Đán, Thượng Hải, Trung Quốc.

Nơi công tác:  Khoa Ngữ văn, Đại học Sư phạm thành phố Hồ Chí Minh

Số điện thoại:  08 38368100